• ING Bank Harderwijk

    Projectdetails

    In 1974 heeft George Blom als net afgestudeerd architect het ontwerp gemaakt van de ING Bank aan de Johanniterlaan 3 te Harderwijk. ING heette toen nog NMB, de Nederlandse Middenstand Bank. Het bijzonder gebouw werd opgeleverd  in 1975. Nadat het vele jaren dienst gedaan heeft als bankgebouw wordt het nu gebruikt als gezondheidscentrum. Een goed voorbeeld van een multifunctioneel gebouw wat voor diverse doeleinden geschikt is.

    Het gebouw is opgebouwd uit elementen met een vloergrootte van 9 x 9 meter. De hoofdstructuur is van prefab beton. De gevels zijn van geïsoleerde houten panelen gemaakt met aan de buitenkant natuurleien.

    Op de hoeken van de ruimtes van 9 x 9 meter bevinden zich de hoekramen en tussen de hoekramen zijn bergkasten in de gevels opgenomen zodat er weinig kasten in het gebouw nodig waren. Hierdoor was de open structuur van het gebouw goed zichtbaar.

    Een groot deel van de gebouwen in de omgeving is vervangen door nieuwere gebouwen. Het feit dat het gebouw er na zoveel jaren nog bij staat als een eigentijds gebouw vervult met enige trots. Niet alleen het uiterlijk maar ook de gebruiksmogelijkheden en het feit dat het gedemonteerd kan worden maken dat het gebouw na al die jaren nog een eigentijds gebouw is gebleven.